Bandenspanning

We weten allemaal hoe belangrijk de juiste spanning van je banden is, toch? Maar tussen weten en doen zit nog wel eens een verschil. Ga maar eens na: hoe lang geleden heb jij de spanning van je autobanden nader bekeken? BandenProf raadt aan om één keer per maand de banden op de juiste spanning te controleren en neemt deze zorg graag uit handen. En nee, dit is geen reclamepraatje om je naar onze garage te krijgen… Een regelmatige bandenspanningscontrole is om meerdere redenen de moeite waard, of beter gezegd: noodzaak.  

Bij een te lage bandenspanning zal de band tijdens het rijden vervormen, met alle gevolgen van dien. Behalve een hoger brandstofverbruik en meer CO2-uitstoot, heeft het ook gevolgen voor jouw veiligheid op de weg. Een te lage bandenspanning zorgt bijvoorbeeld voor een langere remweg, minder grip op de weg, instabiele wegligging, verhoogd risico op aquaplanning en meer slijtage van de band met daarbij het risico op een klapband.

Wist je dat..
– 
60% van de voertuigen op te zachte banden rijdt?
– 30% onderspanning tot 50% meer slijtage leidt?
– slijtende banden tijdens het rijden meer fijnstof uitstoten?
– een te lage bandenspanning de levensduur van de banden met 40% kan verkorten?
– als je altijd op de juiste spanning rijdt, je zo’n twee weken brandstof per jaar kunt uitsparen?

De oorzaak van bandenspanningsverlies
Je hoort het niet, je ziet het niet, maar toch ontsnapt er langzaam lucht uit de band. Voor 85% is dat de oorzaak van verminderde bandenspanning. Dat kan bijvoorbeeld komen door onjuiste montage, een lekkend ventiel, de invloed van temperatuur of een kleine schade. Sowieso is rubber poreus materiaal. De bandenspanning zal alleen al daarom per maand met ongeveer 0,1 bar afnemen. Slechts in 15% van de gevallen is ernstige schade de oorzaak van bandenspanningsverlies.

Laat je banden regelmatig controleren
Onze experts bevelen ten minste één keer per drie maanden een controle aan. Ga je met de auto, camper, caravan of motor op reis? Ook dan is het verstandig om even langs BandenProf te rijden voor een snelle check. Hetzelfde geldt voor als je met zwaardere belading gaat rijden of als het plots flink warmer of kouder wordt.
Het mooie is: BandenProf doet dit helemaal gratis! Je hoeft geen afspraak te maken, maar kunt gewoon naar onze werkplaats komen. We controleren de bandenspanning en als dat nodig is zullen we de druk verhogen. We bekijken ook meteen de staat van de banden. Zo nemen we mogelijke uitwendige beschadigingen en ouderdom onder de loep.

Zorg er bij de controle wel voor dat de banden ‘koud’ zijn; dat wil zeggen minder dan 5 km gereden. Warmere banden zorgen voor een lagere gemeten spanning. En, nog één tip: laat ook het reservewiel even controleren.

Wat het precieze advies voor jouw banden is, is overigens gemakkelijk op te zoeken. Het staat in het serviceboek van de auto en soms ook aan de binnenkant van het brandstofklepje of het portier aan de bestuurderskant.